Kako mediji uticu na stvaranje mrznje

16.02.2014 01:35

Ne znam da li ste vi primjetili,ali nasi inace kao nezavisni mediji su jedni od glavnih distributera "losih" vijesti. Nasi inace mediji svako malo imaju tu neku sklonost da prenose vijesti o mrznji izmedju naroda,o tome kako je neki Srbin ubio Muslimana ili obrnuto ili da su se Hrvati i Srbi medjusobno zakacili dok su prelzili preko pjesackog prelaza tamo nedje u Njemackoj.

 

    Da li vi vjerujete medijima,da li su mediji kao takve institucije koje vas informisu bas stvorene da bi sirili dezinformacije,da bi sirili mrznju medju narodom. AKo bolje razmislimo bice nam jasno da to ustvari nisu direkto mediji,vec da su oni samo distributeri toga,to vam dodje kao prestavnici nekih proizvoda koje je neko drugi proizveo,a ako se zapitamo ko mogu biti ti "proizvodjaci" lazi. Jednostavni su odgovori na to pitanja,oni kojima odgovara da se iza paravana mrznje kriju,oni koji na iste te price o mrznji zaradjuju pare,slavu,oni isti koji ce sutra na izborima obecati kako toga vise nece biti,kako ce se izboriti protiv toga,a ustvari oni su sami to i proizveli. No da ne idemo predaleko,ako mi nismo ovdje da bi se borili protiv tih "glavara" tu smo da se borimo protiv medijske lazi,nije bitno sto oni nisu proizvodjaci,ali jesu ucesnici u tom "zlocinu". 

       Jasno nam je da medijima treba sto veci publicitet,treba im to da sto vise ljudi bude uz njih jer to im je i posao,a kako najlakse privuci ljude? Pa kao i sto smo svjedoci danasnjeg vremena,najlakse je privuci narod,popularnost tako sto cemo objaviti kako neko ovog drugog ne voli i kako mu se zamjerio,pa ti onda plasiraju pricu o tome kako je neki pop ili hodza izjavio to i to,naravno u toj izjavi je vjerovatno neki govor mrznje. Dakle drzimo se one "zavadi pa vladaj". Nije lako pobjediti jedan narod kada je slozan,tesko je slomiti te lance sloge pa se onda uznutra kiselinom sve to razjeda,a najlakse je uci iznutra preko medija zar ne? Naravno ako uzmemo u obzi da mi balkanci provodimo bas dosta vremena kraj TV-a i na raznim internet portalima. 

 

 

          Naravno nije u pitanju ovdje samo prica o vijestima koje se plasiraju,tu su i drugi uticaji,emisije itd,itd,al' polako imamo vremena o tome svemu da pisemo,pa kada dodjemo i do toga mocicemo da popircamo i o tome.

 

           Kako da se borimo protiv tih lazi koji nam se plasiraju,dakle konkretno lazi o vjerskoj,nacionalnoj,rasnoj mrznji. Kao prvo svaku vijest te vrste ne treba da uzimamo zdravo za gotovo,prvo sto nam treba pasti na pamet jeste to da su to mediji i da njihov glavni cilj jeste tiraz,gledanost (u zavisnosti sta je u pitanju). Ne treba da se zavaravamo sa tim kako su mediji tu zbog nas,kako oni zele tacno i sto brze da nas informisu,kako su oni u sluzbi gradjana i bez dlake na jeziku. Ne zaboravite nikada da su oni u sluzbi drzave,ne samo drzavna televizija,vec i privatna,sve one imaju dakle nekog iznad njih,a to je onaj "glavar" koji diktira i bavi se reziom. Ne dozvolite da manipulisu sa vama,razmislite kada procitate vijesti,razmislite koliko logite to stvarno sve ima,razmislite koliko je proslo vremena od zadnje slicne vijesti na toj televiziji,portalu,dnevnim novinama. Dakle razmislite svaku rijec kada procitate i prostudirajte je,ne uzimajte te vijesti zzdravo za gotovo,budite svoji i razmisljajte svojim mozgom,a ne mozgom kojim oni zele....POZIVAMO VAS DA SE ODUPRETE SILOVANJU MOZGA,ISKLJUCITE "MEDIJE U SLUZBI GRADJANA" UKLJUCITE MOZEK I FINO O SVEMO RAZMISLITE NA SVOJ NACIN,A NE NACIN DRUGIH...